Een vreemde vogel spreekt
Ik heb Michael Rasmussen altijd een beetje een vreemde vogel gevonden. Een maniak, met zijn gewichtsbesparende fratsen, zijn speciale voedingsregime en zijn absurde trainingsaanpak. Maar wil je de top halen, moet je een beetje een maniak zijn. En soms overschrijd je daarbij de grenzen van het toelaatbare.
In Gele Koorts biedt Michael Rasmussen een aardig inkijkje in zijn leven als maniak, trainingsbeest, mountainbiker, klimmer, ruziemaker, zeurpiet, geletruidrager, dopinggebruiker en verstotene. Kortom, in zijn leven als mens.
In het boek spaart hij zichzelf niet, maar ook zijn omgeving (Rabo) niet. Alle ellende, alle complotten en alle leugens worden naar buiten gebracht. Dat maakt het boek, net als het boek van Tyler Hamilton, tot een ware page-turner. Zelfs al weet je als lezer natuurlijk hoe het afloopt. En zelfs al is het boek, met zijn hoge en-toen-en-toen-en-toen-gehalte, vrij matig geschreven, en vertoont de vertaling in het Nederlands zo zijn gebreken.
Ik wilde het boek aanvankelijk niet kopen. Ik wilde namelijk de zakken van Rasmussen niet spekken. Ik heb het boek dus geleend. Maar na lezing kom ik op mijn kromme redeneringen en vooroordelen terug. Michael Rasmussen was een groot sportman, en heeft over zijn carrière een zowel onthutsend als uiterst vermakelijk boek geschreven. Een aanrader voor elke sport- en wielerliefhebber.
****
Michael Rasmussen & Klaus Wivel (2013) Gele koorts. Ten koste van alles naar de top. Uitgeverij De Geus. (Oorspronkelijke, Deense, titel: Gul Feber)