Fiets in de trein
Waarom zou je het makkelijk doen als het moeilijk kan? Dat was waarschijnlijk de heersende gedachte van de beleidsmakers bij de NS toen ze besloten het de reiziger wat lastiger te maken om je fiets in de trein mee te nemen.
Vroeger was alles beter. Toen kocht je gewoon een extra fietskaartje, ooit nog aan het loket, en al sinds lange tijd bij de kaartjesautomaat. Simpel en handig, met drie extra tikjes op het beeldscherm.
Maar aan alle eenvoudige zaken komt een onverbiddelijk einde – het is een ijzeren wet. Om nu je fiets mee te kunnen nemen in de trein, dien je je van te voren aan te melden en on-line een fietskaartje te kopen. Bij de automaat gaat dat niet meer. Voor beide handelingen dien je eerst een NS-account aan te maken (hoera, weer een wachtwoord om te onthouden!).
Dat aanmelden is overigens in twee opzichten curieus. Ten eerste moet je van te voren aangeven welke trein je wil nemen, en dat verdraagt zich natuurlijk slecht met de geest van de fietser, want weet hij veel hoe laat hij op het station aankomt? Hij ziet wel. Ten tweede is dit aanmelden niet verplicht. Althans voorlopig, want dat gaat veranderen. De NS verkoopt dit verplicht aanmelden (lees: reserveren) met het argument dat daarmee kan worden gezien of het aantal aangemelde fietsen niet hoger is dan het aantal fietsplekken in de trein. Nou vooruit, daar is wat voor te zeggen, maar dat wringt toch een beetje met de vrije agenda van de fietser. Daarnaast heb ik slechts zelden meegemaakt dat de fietsplekken volledig bezet waren.
Komend weekend neem ik twee keer mijn fiets mee in de trein. Ik heb inmiddels twee fietskaartjes gekocht (inmiddels kost zo’n kaartje 7,50, twee jaar geleden nog 6,00, fijne inflatie) en mij voor mijn heenreis voor een specifieke trein aangemeld. Op de terugreis komende zondagavond zie ik wel. Geen idee hoe laat ik dan op het station aankom. Geen probleem denk ik, want op de avond van Nederland-Tsjechië verwacht ik vooral een hele lege trein.
Ik ben natuurlijk een beetje een ouderwets kereltje, maar niet elke verandering is een verbetering.