Proefrit: de spullen
Het bikepacken, en zeker een tour van dertien etappes, vergt enige voorbereiding. Deze week gaan we, bij wijze van proefrit, met zijn drieën vier dagen op stap. Met onze nieuwe fietsen, met wat bagage in onze nieuwe fietstassen, en met navigatie, fietsen we in vier etappes door Nederland. Van Den Haag fietsen we de eerste dag naar Utrecht (80 km), en in de volgende dagen naar Ochten (65 km), Velp (60 km) en Amersfoort (75 km). Daar pakken we de trein terug naar huis. De routes zijn uitgezet, de overnachtingen geregeld, en enkele bezoeken aan wat vrienden onderweg zijn afgesproken. Als het goed is blijft het droog, worden de temperaturen wat aangenamer, en hebben we de wind voornamelijk schuin achter.
De fietsen
Gaby en ik rijden op onze nieuwe gravelbikes: een Bianchi Impulso (ik) en een Specialized Diverge (Gaby). Geen dure frames (gewoon alu, kunnen tegen een stootje), maar wel mooie fietsen met goeie Shimano GRX-groepen. Voor zoon Sil (15) heb ik van een van mijn bergfietsvrienden (Erik, bedankt!) een mooie, hele lichte Giant mountainbike kunnen overnemen. Die heb ik bij de fietsenmaker bij ons om de hoek een goede beurt laten geven en rijdt weer als een zonnetje. Daar moeten we het de komende dagen en de komende zomervakantie mee doen.
De tassen
Om te bikepacken heb je goede fietstassen nodig. We hebben een beetje rondgespeurd, ik heb een beetje op Twitter rondgevraagd, en inmiddels hebben we (bijna) alle tassen binnen. Ik koos voor een set tassen van Restrap, en Gaby koos voor Topeak. Kunnen we mooi vergelijken. We kozen allebei voor een viervoudig pakket: een relatief kleine stuurtas, een relatief grote zadeltas (14 resp. 15 liter), een frametasje voor onder de bovenbuis en een klein tasje voor bovenop de bovenbuis. Om onze nieuwe frames tegen krasjes te beschermen zal ik op de contactpunten met de tasbevestigingen wat gemakkelijk weer te verwijderen tape of keukenfolie aanbrengen.
Sil zal het de komende dagen moeten doen met mijn oude Topeak achtertasje, geschoven op een frame dat ik aan zijn zadelbuis heb gemonteerd. Of dat tasje voldoet zullen we deze week zien. Zo niet, dan zullen we ook voor hem een zadeltas moeten kopen. Daarnaast hebben we voor hem een kleine stuurtas van Ortlieb gekocht. Die wordt met een ‘klick-fix’-systeem aan het stuur gemonteerd. Ik ben overigens wel een fan van Ortlieb, robuust maar licht en waterdicht, maar die fietstassen waren me iets te duur. Ik ben een krent.
Fietstassen zijn sowieso niet goedkoop, maar bij voorzichtig gebruik heb je die voor jaren en jaren. Dat oude Topeak tasje van mij, daar fiets ik al meer dan twintig jaar twee keer per jaar een lang weekend mee.
De bagage
De hoeveelheid bagage (kleding, reservefietskleding en andere noodzakelijke spullen) die we kunnen meenemen is dus beperkt. En vier dagen fietsen in Nederland in fris en winderig mei vergt natuurlijk een wat andere paklijst dan dertien dagen fietsen in zomers Italië.
Gelukkig ben ik zelf al behoorlijk bedreven in het zo weinig mogelijk meenemen voor een fietstocht van drie dagen door weer en wind in Eifel, Sauerland of Ardennen. Maar dan ben ik met een groepje mannen en is het geen enkel bezwaar om ’s avonds in oude afgetrapte schoenen te lopen, en ’s nachts in je zweetshirt van de volgende dag te slapen. Op stap met mijn vriendin in Italië is dat mogelijk een ander verhaal. Dan moet ik er ’s avonds wel een beetje netjes uitzien. We gaan af en toe wel uit eten natuurlijk. Maar goed, in de zomervakantie huldig ik slechts één hard principe: ik neem geen lange broek mee.
De route en de navigatie
De routes van de Via Francigena staan vast. De gpx-files daarvan heb ik allemaal al gedownload en die moet ik ergens in de komende maanden alleen nog aanpassen op onze overnachtingsplekken.
De routes van de komende week in Nederland heb ik getekend op Ridewithgps.com, een hele handige website om routes mee te tekenen. Al had dat net zo goed met Strava of Komoot gekund. Die routes heb ik inmiddels in mijn Wahoo Elemnt Roam geladen en eveneens in de nieuwe (en door mij voor Hetiskoers.nl te testen) Sigma ROX 11.1 Evo fietscomputer die ik op Gaby’s fiets heb gemonteerd. (Voor een review zie hier of hier.)
Aan het routes tekenen, downloaden, uploaden en navigeren zal ik overigens in de komende weken ook nog wel een apart blog wijden. In theorie is dat namelijk allemaal eenvoudig, maar de praktijk is soms wat weerbarstig, zeker voor onhandige sukkels zoals ik. Laat ik het voorlopig bij de verzuchting laten dat ik heel blij ben met mijn Wahoo.
Wat betreft de route van de komende dagen was het van te voren de grote vraag welk ‘rondje’ we zouden rijden. We wilden vier dagen fietsen en etappes van 60-80 km rijden (drie tot vier uur fietsen, dat zullen we in Italië ook doen), het liefst startend vanuit Den Haag, en eventueel met de trein terug. Dit leverde verschillende opties op: langs de kust naar de Wadden; via Dordrecht en Bergen op Zoom naar Zeeland; langs de Maas naar Noord-Brabant; of een rondje Groene Hart en grote steden. Ook wilden we onderweg bij wat vrienden of familie langs, voor een tussenstop of een overnachting. De keuze viel uiteindelijk op Den Haag – Utrecht – Ochten – Velp – Amersfoort; door het Groene Hart, door het rivierengebied, en dwars over de Veluwe. Op de Veluwe pakken we dan nog wat kilometers gravel- en zandpaden mee. En terug nemen we zoals gezegd de trein. Ook altijd weer een avontuur.
Eerste uitdaging: de bagageselectie en het inpakken.
En dan: de proefrit.
****
Naschrift: ik noem de merken, maar het is geen reclame. We worden niet gesponsord…