Lege batterijen
Soms is de batterij leeg, en hoe krijg je hem dan weer opgeladen? Met die vraag worstelde ik het afgelopen voorjaar. Moe in mijn hoofd, moe in mijn lijf. Hoe we met elkaar in contact kwamen weet ik niet meer (Twitter? Strava?) maar voormalig tweevoudig Olympisch kampioen schaatsen Jochem Uytdehaage suggereerde om zijn boek Opgeladen eens te lezen. In dat boek probeert hij juist op deze vraag een antwoord te geven.
We waren hem misschien een beetje vergeten, maar Jochem Uytdehaage leverde op de Olympische Winterspelen van 2002 (Salt Lake City) een bijzondere prestatie: hij won goud op de 5 en 10 kilometer en zilver op de 1500 meter. Op de 10 kilometer reed hij daar als eerste schaatser onder de 13 minuten. Daarnaast werd hij in hetzelfde jaar zowel Europees als Wereldkampioen allround. Daarna volgde een periode van overtraind zijn en slechts nog een enkele opflakkering van zijn prestaties. Zijn batterij was vaker leeg dan vol. In Opgeladen gaat hij dieper in op de oorzaken en gevolgen daarvan en dat alleen al maakt zijn boek interessant.
Daarnaast kan het boek worden beschouwd als praktisch zelfhulp-boek. Uytdehaage maakt een onderscheid in vier verschillende ‘batterijen van energie’: de spirituele, de mentale, de emotionele en de fysieke batterij. Ofwel: de geest, het brein, het hart en het lichaam. Die vier batterijen zijn niet alleen soms wat voller en soms wat leger, ze zijn ook op elkaar van invloed.
Voor mij als eenvoudige fietser met slechts bescheiden doelen was het onderscheid in geest, brein en hart verhelderend en inzicht gevend. De spirituele batterij betreft je motivatie en je doelen; je mentale batterij gaat over focus en flow, maar ook over zelfvertrouwen en twijfel; en je emotionele batterij betreft je relaties, emoties en gedrag. Samen met de fysieke batterij (voeding, slaap, beweging en ontspanning) bepalen deze batterijen hoe vitaal je bent en hoe fit je je voelt, zowel mentaal als fysiek. En die vitaliteit is geen constante, maar is te beïnvloeden, zo betoogt Uytdehaage overtuigend. Niet met rigoureuze ingrepen, maar met kleine aanpassingen.
Opgeladen overtuigt niet alleen door zijn heldere en overzichtelijke uitwerking, maar ook doordat Uytdehaage zelf ervaringsdeskundige is. Het boek geeft dan ook een mooi inkijkje in het hoofd van een topsporter die over hoge toppen, maar ook door diepe dalen is gegaan.
Ik ben geen topsporter. Verre van zelfs. Ik ben vrij talentloos en heb als fietser slechts bescheiden ambities. Toch vond ik veel herkenbaars in het vlot geschreven Opgeladen, met name over de wisselwerking van de vier batterijen. Daarnaast vond ik veel handige tips en nuttige inzichten over hoe je je eigen vitaliteit in hoofd, hart en lijf kunt beïnvloeden. Inmiddels ben ik gelukkig weer een beetje opgeladen.
***
Jochem Uytdehaage (i.s.m. Thomas Olsthoorn), Opgeladen! Boost je geluk, gezondheid en prestaties, Amsterdam: Ambo|Anthos, 2022, 176 p. € 20,99 (e-book € 5,49)